Indrejse og visum

A quick guide

Schengen er en vidunderlig ting for rejsende. Men Schengen gør også dets indbyggere en bjørnetjeneste, for det er nemt at glemme, hvor let og enkelt det er for næsten alle europæere at besøge hinanden.

Men pludselig rammer virkeligheden. På en brændende varm eftermiddag holder ens bus praktisk talt stille i en time ved grænseovergangen mellem Ungarn og Serbien, fordi alle passagerer skal gennem paskontrol, både for at komme ud af Ungarn, men også for at komme ind i Serbien.

Og her er vi ikke engang begyndt at snakke om lande, der kræver visa inden ankomst!

Indrejse

Det danske pas er et af de stærkeste i verden, og samtidig er vi en del af Schengen-området (ikke at forveksle med EU), og af netop den grund, er det nemt for at os at glemme, at vi ikke nødvendigvis har fri adgang alle steder.

Mange lande uden for EU giver visafri adgang i en periode, f.eks. 30, 60 eller 90 dage, mens andre kræver visum og måske yderligere ved indrejse. Det gælder bl.a. i Rusland, hvor du ikke bare skal have visum, men også en invitation til landet. Invitiation kan som regel udstedes af russiske rejsebureauer.

Passtempler

En anden ting, man skal være opmærksom på, er at nogle landes dårlige relationer til hinanden, betyder at pas-stempel fra ét land, kan betyde at der andre lande som vil afvise din indrejse. Det gælder også selvom du er dansk statsborger, og ikke har nogen relation what-so-ever til det givende land.

I skrive stund, april 2018, kan du f.eks. ikke rejse ind i Azerbaijan, hvis du har et stempel fra Armenien - du kan dog godt den modsatte vej. Har du et israelsk stempel, er der en række nabolande du ikke kan tilgå.

Har du derfor planer om at rejse mellem flere lande, er det god idé at undersøge rækkefølgen. Her bruger jeg som regel Wikitravel, og efterfølgende verificerer jeg informationerne, ved at finde dem på andre forums, bl.a. Quora eller bare ved en Google-søgning, for at sikre at informationerne er opdaterede og korrekte.

Registrering

Du har som udgangspunkt ikke lyst til at møde det serbiske politi, uden at du har foretaget registrering af dit opholdssted
Nogle lande, bl.a. Serbien og Rusland, kræver ved lov, at du registrerer dit opholdssted et givent antal timer efter du er ankommet til landet eller ændrer opholdssted.

Nogle gange klarer hoteller registreringen for dig, men er du ikke blevet spurgt efter dit pas ved check-in er registreringen med sikkerhed ikke sket.

Bor du hos en lokal, er det muligt at den lokale skal tage med dig til den lokale politistationen for at fremvise dokumentation og ID ved registreringen.

Sørg for at få en kvittering på din registrering. I en række lande skal du kunne fremvise denne registrering til politiet eller myndighederne.

Landes 'enforcement' af loven varierer, men da straffen kan være relativt hård ifht. til en simpel forseelse eller forglemmelse, tænker jeg i hvert fald, at risikoen ikke betaler sig. I bl.a. Serbien kan det ske, at du får en bøde, og sågar kan blive udvist og/eller få en overnatning i fængsel.

If. lokale er det dog meget sjældent at man bliver tilfældigt stoppet, men er du derimod involveret i en ulykke eller lignende, vil du næsten med sikkerhed blive spurgt efter dine dokumenter.

Vaccinationer

Vacciner kan være ubehagelige, men de sygdomme du kan få uden er mangefoldigt værre. Nogle er den sikre død.
Nogle lande stiller udvalgte vacciner som adgangskrav. Med andre ord, kan du ikke dokumentere at du er vaccineret, bliver du nægtet adgang. Det gælder bl.a. vedr. gul feber i en række afrikanske lande.

Rejsevaccinationer er ikke betalt af det offentlige i Danmark, og afhængig af antallet, kan det løbe op. Bemærk, at når du kigger på priser for vaccinationer, er den listede pris du ser, som regel prisen per dosis/stik. Dvs., at hvis du skal have f.eks. 2 eller 3 stik, skal prisen ganges op.

Husk også altid at tjekke hvor lang beskyttelsestiden er, da nogle vacciner beskytter en sæson, mens andre er for livet.

Du skal også sørge for at være i besiddelse af dit vaccinationskort.