Rejse til Rusland

A quick guide

Sankt Petersborg? Moskva? Den Trans-Sibirske Jernbane? Hvad end der lokker, så er skal man have godt styr på det russiske bureakrati for at komme sikkert ind, rundt og ud af Rusland. Denne guide dækker et almindeligt turistvisum.

Jeg har bevidst ikke inkluderet alle svar i denne guide, da regler og omstændigheder kan ændre sig, uden jeg bliver informeret herom. Jeg ønsker naturligvis ikke at præsentere uddateret information. Jeg giver derfor overblik over proceduren, samt hvilke informationer du eventuelt bør indhente fra ambassaden eller Udenrigsministeriet.

Visum

Danskere skal have visum for at rejse ind i Rusland. Du bør altid tjekke seneste krav for passet på Udenrigsministeriets hjemmeside om Rusland eller kontakte den russiske ambassade i København.

Første trin overhovedet er at danne sig et overblik over hvilke regioner og byer man ønsker at besøge. Skal du eksempelvis med den Trans-Sibirske Jernbane skal alle opholdssteder fremgå af dit visum. Desuden skal du kende dine ind- og udrejsedatoer.

Du bør kontakte det russiske visumcenter i København, for at høre aktuelle regler omkring hvorvidt du blot skal have booket, eller også betalt, dine ophold og eventuel transport. Det gælder både indrejse, rundrejse og udrejse.

Når du har din rute og dine rejsedatoer på plads, skal du købe en invitation til landet. Det klares via et rejsebureau som er godkendt af den Russiske Føderation. Da jeg bestilte min tur med den Trans-Sibirske Jernbane via RealRussia, fik jeg en invitation med i prisen. Bemærk, at invitationer som regel koster et gebyr.

Når du har invitationen kan du begynde at tænke på selve visummet. Der er en række dokumenter som skal indhentes. Aktuelle dokumenter kan ses på visumcenterets hjemmeside. Det gælder bl.a. certifikat på en rejseforsikring som er gyldigt i Rusland i hele rejseperioden. Du skal også udfylde en visumansøgning.

Sidste trin er et personligt møde på visumcenteret. Det anbefales at du booker dette møde i god tid - eventuelt så snart du har overblik over din rute - for der kan være op til flere uger før der er en ledig tid, afhængig af sæson.

Visummet koster i omegnen af 500 kr, og behandles på 7 arbejdsdage. Du kan betale ekstra for hurtigere behandling.

Under dit møde på visumcenteret skal du bl.a. afgive fingeraftryk og aflevere dit pas. Visumcenteret beholder dit pas indtil behandlingen er færdig. Selve visummet bliver stemplet ind i passet.

Er du i tvivl om hvordan alt dette skal klares, kan du hyre et bureau der er specialiseret i at håndtere invitationer og visum til Rusland. Men det er naturligvis ikke en gratis affære.

Det kan være en god idé at lægge et par ekstra dage til din udrejsedato som buffer. Er din rejse ud af Rusland forsinket, er det dig som hænger på konsekvenserne for at have overtrådt dit visum. Det er ikke grænsekontrollens skyld eller problem at dit transportselskab har kludret i det.

Ind-, rund- og udrejse

Når du ankommer til Rusland får du et migration card. Dette papir må du aldrig smide væk, og hvis du mister det sker skal du kontakte den danske ambassade.

Når du tjekker ind på dit hotel eller dit hostel vil de foretage en registrering af dit ophold. Spørg efter en fysisk kvittering. Bemærk dog, at de nogle steder udelukkende håndterer registreringer online. Det anbefales at beholde kvitteringer på sine registreringer under hele rejsen i Rusland.

Når du forlader Rusland tager paskontrollen dit migrationskort tilbage.